9 Nisan 2010 Cuma

Bizim Evin Halleri

Son bir ayda, 32 yıllık hayatımda duymadığım kadar çok hayır duydum. En sık kullandığı diğer kelimeler ise men (ben) ve bizim. Bunların dışında -canı isterse- etrafında ki herşeyin adını biliyor, söylüyor. Ama cümle kurmuyor henüz. İşaretlerle, mimiklerle derdini anlatmayı tercih ediyor. 9 aylıkken konuşan bir anne olarak kafama çok taktığım bu durum hakkında, 2 yaş kontrolünde doktordan -Konuşmaya ihtiyaç duymuyor ki...Anlamayın biraz uyarısı almıştım. Sevgili Çiğdem ve Banu'nun uyarılarıyla da farkettim ki -ıhh ıhh'daki ı'nın tonundan anlayıveriyorum ne dediğini...Ama ben anlamamazlıktan gelsem, haftanın 5 günü birlikte olduğumuz anneanne, dede, teyzelerden biri çözüyor ne istediğini...
Son günlerde en favori oyuncakları Çınar'ın annesi Sermin'in doğumgününde aldığı, etek-bluz-ayakkabılardan farklı kombinasyonlar yapıp kızı giydirdiği puzzle ve sponsoru Aslıhan Teyzesinin (biraz tuzluca) aldığı Melissa & Dough ahşap mıknatıslı giydirme oyunu. Zeynep şimdiye kadar çok az oyuncakla bu kadar uzun süreli ve severek oynadı. Eline boya, kağıt almadığı gün geçmiyor gibi. Annemlerde daha masum çalışmalar yapıyoruz, kendi evimizde ise sulu boyalar, parmak boyaları, keçeli kalemler çıkıyor ortaya...Dün akşam elma baskısıyla başladık, parmaklarla serbest boyama, sünger baskısı derken, fırçayla tırnaklarına kendince mavi oje sürmeye başlayınca bitirdik.

Eylül ayında Zeynep evimize 3 dakikalık mesafede bulunan, çalıştığım kurumun kreşine başlayacak. Geçen hafta dilekçeyi verdim ve geri sayıma başladık...

7 yorum:

AYÇA dedi ki...

Konuşma konusunda aynı sorunu yasıyoruz sanırım. Ben evde oldugum halde doktorun " gözleriyle anlatıyor herseyi, dediğini anlamayın, konuşmak için çabalasın" demesine hicbisekilde uyamiyorum. Anlamayinca sinirleniyor ve ağlıyor. Ağlatmak istemiyorum. Oluruna bıraktım. Er ya da geç konuşacaklar nasılsa öyle değil mı :) çok ara veriyorsunuz. Öpüyorum.

füsfüs dedi ki...

aaa hayırlı olsun kreş, bakalım nasıl olacak, gelişmeleri de yazarsın. hayırlar ve olumsuzluk ekleri hayatımızın büyük bir parçası oldu değil mi?

Güneş Akay dedi ki...

Hayırlısı olsun inşallah, tam gün başlayacaksa bence temmuz,agustos gibi yarım gün ver öncelikle, bana kolay gibi geldi ama çok zorlandık bende begümde...şimdi yine büyükannelerde.

Çalışmalar da çok başarılı..

Sermin dedi ki...

Çok sevindim severek oynamasına. Kız çocuk işte içinde süs, püs, giysi, toka olan şeyleri nasıld a seviyorlar. bizimkiler de araba, vinç, top... :D konuşma konusuna gelince söylemiştim sana daha önce ıhhh larını anlamak yerine onun söylemek istediği şeyi ona yansıt. kendini decoder bir ayna gibi düşün. oo ıhh ıhh diyor sen "su ver" dedin. hadi sen de söyle "su verrr" diye yönlendir. bu arada aynı göz seviyesine in ve senin ağız hareketlerini görmesini sağla.ama asla söyel diye zorlama. tekrar etmesini istedikten sonra 1-2 sn bekle sonra ısrar etme. ayna karşısında mimik, ses (çevresel sesler, hayvan sesleri...) taklitleri yapın, abartılı ağız hareketleri yapın taklit edin. birbirinizin dudaklarına dokunun. ses çıkarırken onun elini senin boğazına dokunarak oradaki titreşimi hissetmesini sağla. vb............ bu daha çok uzar. :)

ayşegül dedi ki...

çok tatlı bi kız maaşallah diyeyim.oyuncaklarınıda çok beğendim güle güle oynasın fıstık.
benim kızımda henüz cümle kurmuyor ama çok kelime söylüyor,biz sabırsızlıkla beklerken onlar hallerinden memnun :)

elif ada dedi ki...

Ama ben o yumuk elleri ham diye yerim. Cok akla zarar gorunuyorlar

sule_bilge dedi ki...

özlemişiz.o tontiş elleri yiyorum öncelikle.kreş haberi iyi galiba.3 dk mesafe.süper.yollarda sürünmeyeceksin.zeyno için de iyi olur,sever orayı inşallah.öpüyorum çok

Yorum Gönder